Update 15 april

Pasen
Deze dagen staan wij stil bij het kruis op Golgota en leven toe naar het feest van Pasen. We doen dat met de “westerse” kerken. De “oosterse”, orthodoxe kerken gebruiken een andere kalender en vieren pas volgende week zondag de opstanding van Christus. De scheuring tussen oost en west, het “grote schisma”, was definitief in het jaar 1054.

Hoe gaat het met de Oekraïners?
Vandaag is het elf dagen geleden dat de Oekraïners aankwamen in Kockengen en omstreken en hun plek in of bij gastgezinnen kregen. In het begin was het soms wennen. We merken dat het gelukkig goed tot heel goed gaat! Een vrouw heeft ervoor gekozen om terug te gaan. De afstand tussen haar en haar familie was veel te groot, voor haar gevoel. Zij is goed aangekomen op de opvangplek waar we vorig week maandag vertrokken waren.

Voorzieningen
Allerlei voor ons gewone dingen vroegen in de afgelopen dagen onze aandacht. Een bezoek aan de opticien, dokter, ziekenhuis, orthodontist of fysiotherapeut. We zijn druk dit te regelen of het is inmiddels geregeld.

Activiteiten
Wat doe je overdag? Werken en de handen uit de mouwen steken is goed. Ook de ontmoeting is belangrijk. Een aantal activiteiten is gestart. Zo zijn er koffieochtenden in de Regenboog en op zondagmiddag een online kerkdienst in de Gereformeerde kerk die gezamenlijk bekeken wordt. Deze week is ook een begin gemaakt met taalonderwijs als een vorm van inburgering.

Gemeente
Er is intussen veel contact met de gemeente Stichtse Vecht (waar de meeste gezinnen onder vallen)  over inschrijving, toekenning van een burgerservicenummer en leefgeld. Een en ander duurt in onze gemeente heel lang. We zijn ook met de gemeente in gesprek over langetermijnopvang.

Website met informatie voor gastgezinnen
Alle relevante informatie voor gastgezinnen (en/mhoo hun gasten) is te vinden op één website: https://kockengen-oekraine.nl.


Update 6 april

Inmiddels zijn we anderhalve week verder na onze laatste update.

Gelukkig mocht de reis naar Polen toe voorspoedig verlopen. Omdat er al wijzigingen geweest waren, werd er gereisd met een touringcar en één klein busje in plaats van twee. Na een overnachting vlakbij de opvang, was het de bedoeling dat de terugreis om 8.00 uur kon aanvangen. Maar waar diverse mensen afhaakten, wilden anderen juist graag mee. Zodoende was er enige chaos en kon de hele groep uiteindelijk om 8.45 uur vertrekken. Het was erg fijn dat er een tolk mee was, die al een poosje in Kockengen woont. Lang niet iedereen spreekt namelijk Engels en als ze het al wel spreken, dan is het vaak gebrekkig.

Maandagavond laat arriveerde de hele groep in Kockengen. Ongeveer 35 Oekraïense vluchtelingen zijn nu verdeeld over 12 gezinnen in Kockengen en omstreken. Gelukkig mag het bij de meeste gezinnen erg goed gaan. Het wordt zelfs als een zegen ervaren dat deze mensen gekomen zijn.

Voor nu is het belangrijk dat deze mensen tot rust komen en moet er van alles geregeld worden, zoals inschrijven bij de gemeente, bsn-nummers aanvragen enzovoort. Om vergoeding te ontvangen en eventueel te kunnen werken is dit nodig. Veel mensen uit Oekraïne zijn gewend om hard te werken en willen dat hier ook graag. Als u ideeën heeft, met name voor de mensen die geen Engels spreken, dan horen we dat graag via e-mail.

We hopen van harte dat we hen een goede tijd kunnen bieden met elkaar, onder de zegen van de Heere.

Links

Als plaatselijke kerken samen en als dorp zetten we ons in voor opvang van en hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Op Rondje Kockengen verschijnt op zaterdag 2 april dit bericht. Je leest hieronder meer én op de volgende websites in de rechter kolom:

Hervormde gemeente

Rooms-Katholieke parochie

Stichting Goud

Stichting Stefanus

Hoe kan ik helpen (26 maart)?

 

Spullen voor gastgezinnen — Lijstje

Wil je gastgezinnen helpen met spullen, kijk dan op lijstje.nl. Wat je gaat regelen/kopen/verzorgen/geven, streep je door. Regel zelf met het betreffende gezin dat het er komt! Soms is de lijst bijna leeg, soms is er weer behoefte aan nieuwe spullen.

Financieel

Doneren kan door een gift over te maken op IBAN NL09 RABO 0332 8021 40 tnv Diaconie Gereformeerde kerk onder vermelding van Vluchtelingen Oekraïne.

Praktische hulp

Als de vluchtelingen hier zijn, is er behoefte aan praktische hulp, vervoer, koffieschenken bij gezamenlijke activiteiten, enz. Wil je helpen, vul dan dit formulier in: Aanmelden activiteiten en andere hulp

Gebed

Wil je dit werk meenemen in je gebed? We weten ons ook in dit werk afhankelijk van de Here God en zijn zegen.

Update hulp Oekraïne (26 maart)

Wat kan er in een week veel gebeuren! Iedere dag en soms ieder uur veranderde de situatie. We zijn blij te kunnen melden dat het eindelijk zo ver is dat we een datum hebben. De Gereformeerde kerk en Hervormde gemeente van Kockengen en de Hervormde gemeente van Vinkeveen halen samen 56 personen op uit Zakościele (Polen, niet ver van de stad Łódź). Op 3 april vertrekken we met een bus en twee personenbusjes.

We realiseren ons dat het vertrek op een zondag is. We hebben in het team daar ook uitgebreid over gesproken. Afgelopen week vielen alle andere opties stuk voor stuk af. Vanwege het begin van het toeristenseizoen zijn er nauwelijks meer bussen beschikbaar. Wel hebben we het voor elkaar gekregen om niet op zondag in Kockengen aan te komen, waardoor er nog veel meer activiteit zou zijn geweest.

In onze overwegingen hebben we ons laten leiden door Lukas 6:9 — “Jezus nu zei tegen hen: Ik vraag u: wat is geoorloofd op de sabbat: goed te doen of kwaad te doen, een mens te behouden of om te laten komen?” en Mattheüs 12:11-12 — “Hij zei tegen hen: Welk mens onder u die één schaap heeft, zal het niet, als het op een sabbat in een kuil valt, grijpen en eruit tillen? Hoeveel gaat niet een mens een schaap te boven! Daarom is het geoorloofd op de sabbatdagen goed te doen.”

Op zaterdag 26 maart hebben we goederen ingezameld die de mensen die op de opvangplek blijven goed kunnen gebruiken. Ook is er een commissie die zich buigt over activiteiten en alle andere dingen die inmiddels aangeboden zijn.

We zijn dankbaar en verwonderd over wat er allemaal in ons dorp gebeurt. Zoveel medeleven en zoveel hulp. Het gaat onze verwachting ver te boven. Hoe mooi is het om elkaar tot een hand en een voet te kunnen zijn! Dat zien we overal rondom ons gebeuren. De vraag om praktische hulp bij de gastgezinnen is nog nauwelijks gesteld of het antwoord is al geregeld. Van kleine spullen tot aanleg van bijvoorbeeld riool en internet bij stacaravans en woonunits.

Het is teveel om iedereen persoonlijk te bedanken, daarom willen we dat graag vanaf deze plek doen!

Bedankt voor alle boodschappen!

Wat is er nu nodig (22 maart)?

Spullen voor gastgezinnen — Lijstje

Wil je gastgezinnen helpen met spullen, kijk dan op lijstje.nl. Wat je gaat regelen/kopen/verzorgen/geven, streep je door. Regel zelf met het betreffende gezin dat het er komt!

Boodschappen

De pastor in Polen heeft gevraagd om levensmiddelen en (persoonlijke) verzorgingsmiddelen voor de opvanglocatie, dit kan mee op de heenreis.

Op D.V. zaterdag 26 maart kun je van 9.00 tot 12.30 uur boodschappen afleveren in de Regenboog. Het gaat om de volgende producten:

Rijst
Pasta
Grutten (boekweitgrutten)
Vlees in blik (knakworsten, Smac, gehaktballetjes)
Groente in blik – niet in glazen potten
Soep in blik of zak
Zonnebloem- of olijfolie
Ketchup
Chocoladepasta
Melkpoeder voor baby’s
Babyvoeding – niet in glazen potten, bijv. knijpfruit
Chocoladerepen
Maandverband
Waspoeder of vloeibaar wasmiddel
Shampoo
Douchegel
Haarschuim

Kartonnen dozen

Voor bovengenoemde boodschappen zoeken we stevige dozen als verhuis- of bananendozen.

Deze kun je zaterdagochtend 26 maart eveneens bij de Regenboog afgeven, bij voorkeur om 9.00 uur.

Gebed

Wil je dit werk meenemen in je gebed? We weten ons ook in dit werk afhankelijk van de Here God en zijn zegen.

Financieel

Doneren aan deze actie kan door je giften over te maken op IBAN NL09 RABO 0332 8021 40 tnv Diaconie Gereformeerde kerk onder vermelding van Vluchtelingen Oekraïne.

Formulieren opvang en hulp Oekraïense vluchtelingen

Wil je vluchtelingen opvangen, vul dan vóór 25 maart dit formulier in:
Aanmelden opvang

Wil je op een andere manier helpen, vul dan dit formulier in:
Aanmelden activiteiten en andere hulp

Als je de informatieavond van 22 maart wilt terugkijken, klik dan hier-onder.

Verder lezen?

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 1

Uit het Nederlands Dagblad: Vier problemen die kunnen opspelen bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen:
Artikel Jan Pieter Mostert — Stichting Gave